Fotograf Søren Lindgaard Eriksen

Velkomst

Kontakt: mail@soren-eriksen.dk
Tlf.: 40 744 888

mandag den 24. september 2012

TOP TIPS til fotografen!

color: #f3f3f3;">

De bedste fototips er der mange af. Det er et spørgsmål der har mange svar og lige så mange meninger. Her kommer mine bedste råd til den nystartede fotograf. Listen er et udtræk af mange års erfaring og de spørgsmål jeg har mødt, fra nystartede fotografer. Jeg vil gerne opfordre læsere til at komme med deres bedste tip! 

1. Kend dit kamera. Brug noget tid på at læse manualen igennem. Bruger du automatik, snyder du dig selv for mange gode billeder. Kender du dit kamera, er det dig der har kontrollen. Du bestemmer fokus, dybdeskarphed, toning osv. Bogstavet "P" betyder ikke "Professionel" :-)

2. Kom i niveau med dit motiv. Børne og dyremotiver er meget bedre når du kommer ned i niveau. Reglen gælder også ved blomsterfotografering. Billeder af voksne mennesker bliver ofte mere interessante ved at kameraet kommer lidt ned.

3. Gå tættere på. Når du syntes du er tæt på- så tag et skridt mere! Billeder bliver mere dramatiske når vi går tættere på. Tippet gælder ikke ved landskaber.

4. Flyt motivet væk fra midten. Komponer dit billede efter "rule of thirds". Forestil dig at billedet er delt op i tre lige store dele, både horisontalt og vertikalt. Placer hovedmotivet i en af linjerne, og gerne hvor de krydser hinanden. Er der en horisont kan denne også placeres enter 1/3 oppe eller 2/3 oppe fra bunden. Det giver mere harmoni i dit billede.

På dette billede har jeg brugt "rule of thirds" i kompositionen. Horisonten er placeret 2/3 oppe, træstubben (mit blikfang) er placeret i et af de fire kryds.
1/13 sek, f/22, iso 50, 14 mm, kamera på stativ. Nikon D800, ND8 filter

5. Brug flash udendøre. Dette tip gælder primært på portrætter. Sidder du til åbnings ceremonien ved OL, er din flash ikke til nogen nytte. Men ved portrætter giver det en bedre adskillelse mellem baggrund og dit hovedmotiv. Samtidig giver det "catchlights" i øjnene. Flyt gerne flashen væk fra kameraet- i-TTL kabel er en god investering. Kablet sørger for at kamera og flash kommunikerer helt gnidningsløst. Har du ikke flash kan en reflektor klare opgaven.

6. Brug fokus aktivt. De fleste kameraer tilbyder manuelt valg af fokuspunkt. Vær omhyggelig med at holde fokus på hovedmotivet. Ved at bruge fokus aktivt, er det dig der bestemmer hvad der er vigtigt. Fokus og dybdeskarphed hører tæt sammen. Ved at vælge en stor dybdeskarphed (f.eks f/16) vil hele billedet være i fokus- fra forgrund til baggrund. Vælger du en lille dybdeskarphed (f.eks. f/2.8) vil kun det valgte fokuspunkt være skarpt- resten sløret. I billedeksemplet herover er f/22 valgt, det giver et billede hvor alt er i fokus.

7. Brug naturligt lys. Solen er voers bedste lyskilde, ingen flash overgår kvaliteten. Prøv at tage billeder i både solskin og overskyet vejr. Morgen og aftensol giver et specielt lækkert look, men det er muligt at tage billeder hele dagen. Lad solen komme ind fra siden og teksturer bliver tydelige, foto i modlys giver et smukt resultat hvis du kan reflektere lyset til dit motiv eller kompensere i kameraets indstillinger! Det kræver at du kender dit kamera og kan indstille det manuelt!

8. Køb et stativ. Et stativ giver dig chancen for skarpe billeder. For landskabsfotografen er det en nødvendighed. Stativet åbner døren for lange eksponeringer (lang lukkertid). Her kan du skabe flotte billeder af vand, som ved lange eksponeringer giver et silkeblødt look.
2 sek, f/22, iso 50, 12 mm, kamera på stativ. Nikon D3, ND8 filter

Lidt information om billederne i denne artikel skal du da have med. Øverste billede er taget i Sverige, sidst på dagen. Nederste billede er fra Stevns, taget om efteråret. Det var en blæsende dag, derfor er der uro i vandet. Den lange lukkertid skaber bevægelsen.

Hvad er dit bedste fototip?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar